23 januari 2017

Waterschapsplatform in actie

Op vrijdag 20 januari was er weer een interessante bijeenkomst van het SGP-Waterschapsplatform. Deze keer waren de SGP-Waterschappers te gast bij de zuiveringsinstallatie ‘Groote Lucht’ (hoogheemraadschap Delfland) in Vlaardingen.

Vanuit de unie van Waterschappen werden de SGP-ers bijgepraat over de Kaderrichtlijn Water (waterkwaliteit, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, medicijnresten en microplastics in water etc.). Jacob de Borst van Waterschap Zuiderzeeland ging in op de Dares-FloodEx-oefeningen (radiozendamateurs die bij uitval van telecommunicatie een radionoodnet opzetten). Daarnaast ook een presentatie door Han van Olphen (Hoogheemraad) en Anna van den Bor (procestechnoloog) over het Hoogheemraadschap van Delfland en het zuiveringsproces en tot slot een rondleiding over het terrein van de Grote Lucht. 

Nieuwe techniek
Daarnaast werd het project van de Stowa toegelicht. Dit project heeft tot doel aan te tonen dat ozonisatie een bruikbare en doelmatige techniek is om hergebruik van gezuiverd afvalwater (effluent) mogelijk te maken. Ozonisatie is een chemische oxidatiemethode met als doel het inactiveren en/of vernietigen van ziekteverwekkende organismen (pathogenen) in afvalwater of drinkwater. Ook organische microverontreinigingen, zoals bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen, worden door ozon geoxideerd.

Afscheid Peter van den Berg
Het SGP-Waterschapsplatform is in 2013 opgericht en organiseert tweemaal per jaar een bijeenkomst met zowel een werkbezoek als een inhoudelijk deel. In het inhoudelijke programma wordt stilgestaan bij bijvoorbeeld onderwerpen als de Kaderrichtlijn Water, de Omgevingswet en duurzaamheid maar vindt ook afstemming plaats rondom permanente profilering, verkiezingsprogramma's etc. Vandaag werd afscheid genomen van een van de initiatiefnemers, Peter van den Berg. Met Wim de Jong en Goos den Hartog heeft hij een inmiddels goed draaiend netwerk van en voor Waterschapsbestuurders en deskundigen opgericht en gecoördineerd.