5 februari 2016

Waterschapsbelasting op de mat

Het belastingkantoor SVHW verstuurt deze maand in opdracht van waterschap Hollandse Delta de aanslagen voor de waterschapsbelasting 2016. Het waterschap zuivert in Zuid-Holland Zuid het afvalwater van huishoudens en bedrijven, zorgt voor veilige dijken en duinen, voldoende en schoon water in sloten en plassen en ook voor veilige wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom.
Om deze taken te bekostigen wordt waterschapsbelasting geheven.

Er zijn verschillende soorten waterschapsbelasting. Aan elke waterschapstaak is een aparte belasting verbonden. De zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing zijn voor het zuiveren van het afvalwater. Met de watersysteemheffing houdt het waterschap het water in sloten en singels schoon en op peil. Ook de maatregelen om wateroverlast of verdroging te voorkomen worden hiervan betaald. De wegenheffing wordt ingezet voor de wegen die door het waterschap onderhouden worden. Dit zijn de wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen en de rijkswegen.
“De inwoners betalen belasting voor het algemene belang dat zij hebben bij de uitvoering van de waterschapstaken. Deze belangen kunnen verschillen. Daarom zal de belastingaanslag van een huiseigenaar anders zijn dan die van iemand die landbouwgrond bezit”, vertelt dijkgraaf Geluk, “Bij de aanslag zit een folder met uitleg over de belastingen. Daarin staat ook hoe men in termijnen kan betalen, in aanmerking kan komen voor kwijtschelding of een bezwaar kan indienen.” Meer uitleg over het werk van het waterschapen de waterschapsbelasting is ook te vinden op www.wshd.nl.

Mijn SVHW en MijnOverheid
Door op de site van SVHW bij “Mijn SVHW” in te loggen met DigiD kan iedereen zijn persoonlijke aanslag digitaal bekijken en online gemakkelijk en snel zijn belastingzaken regelen. Hier kunt u de belastingaanslag en taxatieverslag downloaden, het openstaand saldo bekijken, een wijziging in de persoonlijke situatie doorgeven of digitaal bezwaar maken.
De site MijnOverheid.nl biedt overzichtelijk, veilig en gemakkelijk toegang tot de overheid. In één oogopslag is te zien welke persoonlijke gegevens de overheid van u heeft vastgelegd en wat de status is van lopende zaken bij de overheid. Indien particulieren en bedrijven hun lokale belastingaanslagen van SVHW voortaan liever digitaal ontvangen, dan kan dat met de Berichtenbox van MijnOverheid. In deze persoonlijke Berichtenbox ontvangt u berichten over de eigen toeslagen, de kinderbijslag of het verlopen van het rijbewijs. Zijn er nieuwe berichten, dan ontvangt u automatisch een e-mail.
Sinds een aantal jaar gebruikt SVHW geen acceptgiro meer. U kunt uw belastingaanslag betalen via automatische incasso (gespreide betaling), via internetbankieren of via een overschrijvingskaart van uw eigen bank.

Vragen
Van medio februari tot en met medio maart verruimt SVHW de telefonische openingstijden om mensen die vragen hebben over hun aanslag sneller te woord te staan. Gedurende die periode is het SVHW van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 18.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur (telefoonnummer (0186) 577 222 of (0800) 02 00 873). Op www.svhw.nl vindt u ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.