27 februari 2015

Waterschappers op werkbezoek

Op vrijdag 27 februari bezochten ruim 30 aspirant leden voor het algemeen bestuur van Waterschap Hollandse Delta van diverse partijen drie locaties die een dwarsdoorsnede van het werk van het Waterschap laten zien. Wim de Jong en Sjaak van Helden van de SGP waren erbij.

Wim de Jong, lijsttrekker van de SGP doet verslag: ‘Allereerst bezochten we gemaal Breeman in Barendrecht, verantwoordelijk voor de ontwatering van 7000 hectare grondgebied in Barendrecht en Albrandswaard. Dit gemaal is gebouwd in 1958 en in 2006 uitgebreid. Dit gemaal instaat om max. 600 m3 water per minuut uit te slaan op de Oude Maas. Dat betekent volgens een medewerker 22 mm water per etmaal.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan RWZI Dordrecht aan de Baanhoekweg. Hier wordt het rioolwater van de stad Dordrecht gezuiverd d.m.v. beluchting en slibopvang, waarna het voor 90% gezuiverde water op de beneden Merwede wordt uitgeslagen. Het slib wordt door buurman HVC verbrand waarbij o.a. metalen worden terug gewonnen.

Tenslotte werd de dijkversterking op het Eiland van Dordrecht bezocht op de locatie Kop van ‘t Land, veerovergang naar Werkendam. De dijken moeten hier uiterlijk in 2017 over ca 13 km worden versterkt omdat ze niet voldoen aan de daarvoor gestelde eisen. Totaal heeft het Waterschap Hollandse Delta tot eind 2017 nog een dijkversterkingsopgave van ca. 60 km, met een investering van 350 miljoen’. ‘’Leerzaam en interessant, ook voor zittende VV leden’ aldus Wim de Jong.