27 september 2018

Waterschappers op SGP-familiedag

Op zaterdag 22 september waren fractieleden van de SGP Waterschapsfractie Hollandse Delta aanwezig op de SGP-familiedag in Arnhem, die ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Partij. Om de SGP-waterschappers een gezicht te geven waren zij uitgenodigd om mee te doen op deze landelijke dag.

Vanuit het Zuid-Hollandse campagneteam werd deze handschoen opgepakt en stonden vanuit het Hoogheemraadschap Rijnland: Niek van der Plas, vanuit het Hoogheemraadschap Delfland: Harm Roeten en vanuit Waterschap Hollandse Delta: Albert-Jan v.d. Berg en Peter Grinwis SGP-ers te woord over de taken van het Waterschap.

Poldermolen
Uiteraard bij een nostalgisch opject het ‘aanbrengertje van Gouda’. het Zuid-Hollandse poldermolentje uit 1842 dat het water omhoog maalde, zodat het weiland niet te drassig werd. De staart zorgde ervoor dat de wieken automatisch op de wind worden gehouden. De molen drijft een eenvoudige centrifugaalpomp aan, die helemaal onder water ligt. Het molentje in het museum kan in werking worden gezet maalt het water rond, van het slootje door de weide naar de grote vijver. De molen is in 1946 naar het Openluchtmuseum overgeplaatst.

Keuzes
Omdat ook een quizvraag van de speurtocht voor de kinderen hierlangs voerde konden ook de jongeren al in contact komen met het werk van het waterschap. De ruim 500 flesjes ‘democratisch water’, zoals één van de bezoekers bedacht, vonden gretig aftrek deze dag.
De ouderen werden bepaald bij het belangrijke werk van het waterschap d.m.v. een keuzespel, daarbij bleek van de zes keuzes het belang van de stevige dijken en schoon water. Ook vroeg men aandacht voor het uitfilteren van microplastics en medicijnresten.