12 juli 2024

Waterschap staat voor miljoenen investeringen

Voor de Verenigde Vergadering van Waterschap Hollandse Delta was deze extra vergadering van 10 juli de laatste voor het vakantiereces waarin een vooruitblik werd gegeven op de begroting 2025 en de te verwachten investeringen voor de komende jaren.

Vooruitblik op de begroting 2025
Heemraad Van Oorschot heeft inzicht gegeven in de grote opgaven waarvoor ons waterschap wordt geplaatst. De opgaven in het Watersysteem en in de Waterketen worden steeds groter en complexer. Naast de instandhouding wordt steeds meer zichtbaar wat de grote vervangingsopgave gaat inhouden. De investeringen zullen naar verwachting  toenemen van 50 miljoen in 2020 naar 150 miljoen euro per jaar in 2035. De exploitatiekosten lopen in dezelfde tijd op van 150 miljoen naar 300 miljoen euro per jaar. Dit betekent dat het waterschap de belastingen fors moet laten stijgen om alles te kunnen financieren. Bovendien zal de druk op inzet van de medewerkers en inhuur van specialisten hierdoor toenemen. Bij het vaststellen van de Kaderbrief is een maximale lastenstijging van 8,6 tot 10% afgesproken. In 2025 zullen de personeelskosten binnen de afgesproken raming blijven.

Wim de Jong van SGP heeft het college gevraagd zo spoedig mogelijk een meerjarige planning met begroting voor te leggen zodat de VV meerjarig beleid kan opstellen.

Watersysteem
Heemraad Van der Eijk licht toe dat ns gebied is opgedeeld in ruim 20 gebieden waarin voor elk gebied een Gebiedsplan wordt ontwikkeld. Welke maatregelen zijn nodig om de situatie tot zeg 2050 en mogelijk langer, beheersbaar te houden? In de Gebiedsplannen wordt rekening gehouden met de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI. Ook wordt voorzien in voldoende opvangcapaciteit bij grote regenval en voor drogere tijden. Verbetering van waterkwaliteit en ontwikkeling van visbestand en plantengroei is ook onderdeel van de plannen. De eerste Gebiedsplannen zijn opgesteld en blijken elk grotere en duurdere opgaven te worden dan eerder geraamd. Vanwege de omvang en personele capaciteit zijn de Gebiedsplannen niet gereed voor 2027. De maatregelen voor de Kaderrichtlijn Water zullen wel gereed zijn voor 2027.

Waterketen
Heemraad Mollema meldt dat alle 22 waterzuiveringsinstallaties dateren uit de 80-er en 90-er jaren. Naast instandhouding van deze installaties moet worden gerekend op een totale vernieuwing in de komende decennia. Daarnaast is er nieuwe wetgeving aanstaande waarop deze installaties moeten worden voorbereid, bv stedelijk afvalwater, het verwijderen van medicijnresten en plasticdeeltjes. Een deel van de AssetLiveManagement (ALM) onderzoeken is gereed. Inmiddels is de uitvoering van renovatie van enkele waterzuiveringsinstallaties gestart.

De SGP heeft eerder gepleit voor het uitvoeren van alle ALM’s voor een goed overzicht van de totale vernieuwingsopgave. Vanwege gebrek aan voldoende personeel en vanwege de verwachting van totale vernieuwing 20 jaar zal duren is besloten de overige ALM’s op een later tijdstip uit te laten voeren. Hiermee wordt voorkomen dat een ALM reeds is verouderd voordat tot uitvoering wordt overgegaan.

Investering in Dokhaven
Onze grootste waterzuivering is de ondergronds gelegen Dokhaven, waarop ook afvalwater uit Rotterdam centrum wordt geloosd. Naar verwachting zal deze zuivering voor 2040 niet worden vernieuwd. Dokhaven is een uitstekend presterende installatie, maar nu er teveel (regen)water aangevoerd wordt dreigt het rendement van stikstofverwijdering onder de generieke lozingseis van 77,5% te zakken. Daarom is besloten de persbeluchters vervroegd te vernieuwen en online bemetering met spoed aan te brengen. In deze vergadering is door de VV unaniem de extra investering in 2024 voor deze duurzame, klimaatbestendige, energiezuinige en robuuste ingreep goedgekeurd.

Inspreker burger over Verkeersafwikkeling Hoekse Waard West
Al jaren is de onveiligheid door vrachtverkeer en hard rijdende personenauto’s over de smalle dijken en via de kleine dorpskernen een bron van ergernis voor de bewoners. Burger gaat met name in het voorkomen van vrachtverkeer dat in de Hoekse Waard terecht komt bij de aanstaande afsluiting van de Heinenoord tunnel. Hij bepleit betere afspraken tussen gemeente, waterschap en Rijkswaterstaat over de bebording voor vooral buitenlandse chauffeurs. De heemraad stelt dat met de genoemde 3 partijen goed overleg is en dat de afspraken over plaatsen van de juiste bebordingen worden nagekomen.

Inspreker agrariër over rechtszaken met het waterschap
De agrariër gaat vooral in op het rechtbankvonnis over het baggeren van een mandelige sloot. Op 24 juni jl. heeft hij bezwaar tegen dit vonnis ingediend en heeft een gesprek voorgesteld met het college binnen 2 weken. Het college is daarop niet ingegaan omdat zij eerst met de mediator een gesprek wilden plannen. Hoe lang gaat dit door? Dhr. Roos van BVNL vraagt hem of hij bereid is met het waterschap tot een minnelijke schikking te komen. Daartoe blijkt agrariër vooralsnog niet bereid. Mevr. De Sutter van HDN meent dat beide partijen een stap moeten zetten. Zij doet een oproep aan waterschap en agrariër om de mediatie door te zetten.

Motie Vreemd:
Mevr. De Sutter heeft een motie Vreemd ingediend waarin zij het college vraagt met enige spoed een verordening “Bindend adviesrecht en verplichte participatie ingezetenen” op te stellen. We mogen als WSHD daarin best voorop lopen vindt mevr. De Sutter. Dijkgraaf Bonjer meldt dat het college daarmee al bezig is, de Omgevingswet is ingevoerd en eind juni is er een beleidsbrief van UvW ontvangen. Het college neemt deze motie over en brengt deze tot uitvoer.

Rondvraag over Zuiderdiep
Het Zuiderdiep is een KRW project dat nog uitgevoerd moet worden voor 2027. Een adviesbureau heeft onderzoek gedaan wat de gevolgen zijn van zoet of brak maken van  het Zuiderdiep. Een besluit hierover zullen we pas nemen na overleg met steakholders, omdat zoet water heel belangrijk is voor de telers op Goeree Overflakkee. Binnenkort zal een informatieve VV worden gepland over Zuiderdiep.

De SGP is van mening dat zoet water voor de landbouw zoveel mogelijk moet worden gehandhaafd.