24 december 2015

[VIDEO] Hollandse Delta werkt aan veiligheid

In 2015, het Jaar van de Ruimte, is waterveiligheid genoemd als een van de meest urgente thema’s. Maar wordt er eigenlijk wel voldoende geïnvesteerd? Bouwend Nederland ging op reportage in de Hollandse Delta, een van de meest kwetsbare regio’s als het gaat om waterveiligheid. Jarenlang werden de dijken verwaarloosd, maar nu zijn bouwbedrijven bezig met een inhaalslag.

Aan het woord komt Marco Twigt, projectmanager van bouwbedrijf GMB. Hij leidt een dijkverstevigingsproject voor het Eiland van Dordrecht. Er is berekend dat er tot 2050 zo’n 6 tot 8 miljard euro geïnvesteerd moet worden in waterveiligheid voor de regio. “Die investeringen komen nu gewoon los”, aldus Twigt.

De inhaalslag betekent dat waterbouwbedrijven nauw samenwerken met onder andere de waterschappen. Ondanks dat ze gezamenlijke algemene voorwaarden opstellen, de zogenoemde UAV-GC-contracten, kwam het nog wel eens tot conflicten. Die samenwerking verloopt inmiddels een stuk beter, aldus Twigt, al hoopt hij wel dat er in de toekomst meer ruimte komt voor innovatieve oplossingen.

Ook Jan Geluk, dijkgraaf van het Waterschap Hollandse Delta, beaamt dat er de komende tijd nog veel werk te verzetten is om de regio waterveilig te houden. “Onze dijken zijn de veiligste ter wereld. Maar er blijft altijd een risico.”

Het waterschap heeft veel vertrouwen in de samenwerking met bouwbedrijven, die volgens hem ‘slimmer, beter en goedkoper’ moet. “Natuurlijk is het met die nieuwe contracten soms best even spannend. Wie moet wat doen en hoe hij dat doen? Maar zonder wrijving geen glans.”

bron: www.bouwendnederland.nl