22 januari 2016

[Video] Duurzaam veilig inrichten nodigt uit tot veilig rijgedrag

Eén van de taken van het waterschap is de zorg voor bijna 1600 km wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom, niet zijnde rijkswegen of provinciale wegen. We zorgen dat de wegen veilig zijn door goed onderhoud en een juiste weginrichting. Daarmee wordt bijgedragen aan de optimale ontsluiting van het gebied en kunnen inwoners van de Zuid-Hollandse Eilanden veilig aan het verkeer deelnemen.

Duurzaam Veilig

De veiligheid van de weg wordt onder andere bepaald door de inrichting van de weg. Het waterschap richt wegen in conform het convenant Duurzaam Veilig. Dit houdt in dat we onze wegen en fietspaden zodanig inrichten dat de gebruikers worden uitgenodigd om een veilige snelheid aan te houden binnen de toegestane norm. In december 2014 was 86% van de wegen Duurzaam Veilig ingericht. Bij die inrichting worden onder andere aanpassingen gedaan aan de belijning van de weg, worden snelheidsremmende maatregelen genomen en extra verkeersborden geplaatst.

Achterstallig onderhoud wegwerken

Door het uitvoeren van groot en klein onderhoud aan de verhardingen zorgt het waterschap er voor dat het verkeer veilig en zonder schade over de wegen kan rijden. Wanneer onderhoud zodanig wordt uitgesteld dat sprake is van een zeer slechte kwaliteit is sprake van achterstallig onderhoud. In 2013 en 2014 is 40 km wegen onderhouden. Eind 2014 bedroeg het percentage achterstallig onderhoud 12%. Dat valt ruim binnen de doelstelling van maximaal 15% zoals in de begroting is vastgesteld.

Waterwerken 2013-2014

Deze resultaten staan in ‘Waterwerken 2013-2014’ van waterschap Hollandse Delta. In deze rapportage meldt het waterschap hoe ver het staat met het bereiken van de doelen. Meer informatie over de rapportage ‘Waterwerken 2013-2014’ [www.wshd.nl/waterwerken].