15 maart 2018

Terugblik op het werk van de SGP-fractie in Waterschap Hollandse Delta in het afgelopen jaar

In het afgelopen jaar zijn opnieuw een aantal interessante zaken voorgevallen. Ondergetekende mocht opnieuw het jaarverslag van de fracties SGP en Christen Unie schrijven. Dit verslag is voor de geïnteresseerde lezer op aanvraag verkrijgbaar. Naar aanleiding hiervan zetten we de belangrijkste zaken nog een keertje kort voor u op een rijtje.

Baggeren                               
In de vorige collegeperiode (2009-2015) is, als je het achteraf bekijkt, mede door de crisis die toen heerste, door het toen zittende College sterk gestuurd op de kosten. Er werd een bepaald budget afgesproken voor bepaalde werkzaamheden. Als dit budget in de loop van het jaar op raakte, stopte ook het werk. Hierdoor bleef o.a. bij het van Baggeren in stedelijk gebied structureel werk liggen. Het huidige college ziet het gelukkig als haar taak om het watersysteem robuust en klimaatbestendig te maken en te houden. Verantwoordelijk Heemraad Struik (Ongebouwd) wil dit achterstallige werk in een paar jaar tijd weer inhalen en kwam daarmee meermalen met een flinke budgetoverschrijding. De Verenigde Vergadering (VV) heeft deze extra miljoenen wel toegezegd, maar onder de voorwaarde dat er een meerjaren onderhoudsplan Baggeren komt, waaruit blijkt dat deze extra gelden niet alle structureel zijn. In het afgelopen jaar heeft deze discussie dus zijn voorlopig einde gekend met de goedkeuring van dit rapport.

Onderhoud Wegen
In 2016 heeft verantwoordelijk Heemraad Robijn (CU) zijn wegenbeheerprogramma gepresenteerd. Met de middelen (gelden) die toen beschikbaar waren blijven de wegen min of meer op hetzelfde onderhoudsniveau. De SGP had in haar verkiezingsprogramma speciaal de veiligheid van de fietsroutes voor de schoolgaande jeugd benoemd. Ook deze worden met het nieuwe Wegenbeheerprogramma voldoende onderhouden. Echter er is nieuwe informatie bekend geworden waaruit blijkt dat de wegen die het minst gebruikt worden in ons gebied, de Erftoegangswegen-2, achter blijven. De SGP wil dat hiervoor in de toekomst ook extra gelden gevoteerd zullen worden om ook deze blijvend aan de norm te laten voldoen.

Onderhoud aan Zuiveringen
In het achterliggende jaar is ook de aanpak bekend geworden van het College hoe zij om willen gaan met onze steeds ouder wordende Rioolwaterzuiveringen. Deze 21 Zuiveringen zijn veelal gebouwd in de jaren ’70 en ’80 en naderen het einde van hun levensduur. Er zal volgens verantwoordelijk Heemraad van Oorschot (VVD) per zuivering een onderzoek (ALM) komen over de staat waarin de zuivering verkeert en de kansen die deze zuiveringslocatie biedt. Als de resultaten hiervan bekend zijn, dan kan de VV de uiteindelijke afweging maken tussen nieuwbouw of renovatie en welke nieuwe technieken er bij kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan het bijbouwen van een vierde trap om medicijnresten uit het water te filteren.

De (2e) Toetsing van het Watersysteem
In de Provinciale Verordening is vastgelegd dat het Waterschap het watersysteem periodiek moet toetsten aan de normen voor wateroverlast. Een eerste toets ronde is geweest en inmiddels is het uitvoeringswerk zover gevorderd dat in 2017 een groot deel van het Landelijk gebied voldoet aan de actuele klimaatscenario’s. Echter, het stedelijk gebied blijft achter, terwijl daar juist de meeste mensen wonen die overlast zouden kunnen krijgen. Dit komt o.a. doordat ruimte voor water creëren in bebouwd gebied duur is. De SGP hamert er steeds op dat met de gemeenten goed samengewerkt moet worden om ook hier extra stappen te zetten. In stedelijke gebieden die geherstructureerd worden, wordt het watersysteem direct klimaatproof gemaakt volgens de normen van 2050.

In 2015 is door de SGP een motie ingediend om het watersysteem opnieuw te toetsen n.a.v. de nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI uit 2014. Deze klimaatscenario’s zijn inmiddels omgerekend naar neerslagcijfers. Met deze zogenaamde tweede toetsing wordt nu gekeken wat deze neerslagcijfers betekenen voor de overstromingskansen voor een gebied. In de loop van dit jaar wordt de nieuwe Wateropgave verwacht en moet de VV gaan discussiëren over  de maatregelen die dit op gaat leveren om ook in de toekomst droge voeten te houden.

 Albert-Jan van den Berg

Fractiesecretaris Fracties SGP & Christen Unie in Waterschap Hollandse Delta.