30 mei 2018

Steun voor initiatieven schoon oppervlaktewater

In 2027 moeten de grote waterlichamen in het gebied van Waterschap Hollandse Delta gaan voldoen aan de Kader Richtlijn Water (KRW). Dit lijkt nog ver weg, maar het is toch nog een hele opgave. Deze KRW gaat over nutriënten, chemicaliën en biologisch leven in het water. 'De laatste jaren zien we weinig verbetering in de cijfers. Een strategie om deze grote wateren schoner te krijgen is om de poldersloten, die hier op uitwateren, als eerste schoner te krijgen. Dit vereist een inspanning van de gebruikers van het gebied', aldus steunfractielid Albert-Jan van de Berg en lid van de commissie Water.



Met de zuiveringsplicht voor de glastuinbouw die in januari 2018 is ingegaan is een forse stap gezet om het water schoner te krijgen en daarmee hopelijk de KRW doelen te gaan halen in 2027. Concreet betekent dit dat vanuit deze intensieve glastuinbouwsector minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terecht komen.

Opties
Glastuinbouwbedrijven kunnen kiezen uit meerdere opties. De meeste, vooral grote en kapitaalintensieve bedrijven kiezen ervoor om hun drainagewater en andere restwaterstromen te gaan zuiveren. Deze methode vereist de aanschaf van een goedgekeurde waterzuiveringsinstallatie. Andere, wat meer traditioneel telende bedrijven kunnen met wat inspanning hun waterstromen zo inrichten dat ze in aanmerking komen voor een nul-lozings certificaat. Dit vereist het gebruik van schoon uitgangswater en een uitgekiende bemestingsstrategie. In ieder geval moeten op alle bedrijven de (afval)waterstromen in kaart worden gebracht. Bedrijven die slechts één of enkele keren per jaar een afvalwaterstroom hebben, bijvoorbeeld bij teeltwisseling, kunnen er ook nog voor kiezen om hun vuile water af te laten voeren of door een mobiele zuivering te laten zuiveren.

Zuivering met Ozon
Een mooie casus is ook het “Deltaplan Waterkwaliteit Van der Baan” op Goeree Overflakkee. Deze tulpenteler en broeierij heeft ervoor gekozen om al het afvalwater uit de broeierij te gaan zuiveren met Ozon. Na behandeling kan het water naar keuze, hergebruikt worden of geloosd op het oppervlaktewater. Voor dit project zijn Europese subsidiegelden beschikbaar gesteld. Ook Waterschap Hollandse Delta en  de provincie Zuid Holland hebben dit project mede mogelijk gemaakt.  

Albert-Jan van de Berg (steunfractielid van de SGP en ChristenUnie fracties Hollandse Delta), lid van de commissie Water, is blij met de initiatieven die genomen worden om het oppervlaktewater schoner te krijgen. Het zuiveren draagt bij aan de doelstellingen van het Waterschap. 'Initiatieven om de duurzaamheid te bevorderen hebben warme belangstelling van de fractie', zo laat hij weten.