31 oktober 2024

SGP-Waterschapsdag bij Waterschap Rivierenland

Het is al weer even voorbij. Maar toch zeker nog het vermelden waard. Vrijdag 20 september jl. was de jaarlijkse ontmoetingsdag van de SGP-waterschapbestuurders. De groep van circa 15 personen bestond veelal uit Algemene Bestuursleden van een aantal waterschappen, twee heemraden en de coördinator Martijn van Donselaar van de SGP bestuurdersvereniging. We waren deze dag te gast bij het waterschap Rivierenland in Tiel. We maakten een kort verslagje...


Om half elf werden we welkom geheten door Goos den Hartog in zijn rol als waarnemend dijkgraaf. Als inhoudelijk thema kwam daar na de Kader Richtlijn Water (KRW) aan de orde. Door de beleidsambtenaar van ws Rivierenland werden we op bevlogen wijze geïnformeerd over welke doelen er al behaald zijn. Maar ook die doelen waar zorgen zijn of deze tijdig (2027) bereikt gaan worden. Vooral de indicatoren voor wat betreft biologie en chemische stoffen gaan spannend worden. Tijdens de discussie spitste dit zich toe rond het punt dat alle chemische stoffen uit het water zouden moeten; zuiveren aan de bron! In relatie daarmee kwam het nog ter sprake op overdadig groeiende waterplanten in bepaalde gebieden alsmede de overlast van de Rivierkreeft.

Hierna verzorgde Goos een algemene presentatie over het ws Rivierenland. Dit ws beslaat een langgerekt gebied in oost-west richting binnen Nederland; van de grens met Duitsland tot aan Kinderdijk toe. Aan primaire rivierdijken wordt een lengte van 586 km dijk beheerd. Ook is het ws verantwoordelijk voor 624 km wegen. Een derde deel van het budget van het HoogWater  Beschermings Programma (HWBP) is benodigd voor ws Rivierenland.

Na de goedverzorgde lunch zijn we een dijkversterkingsproject gaan bekijken. dit betrof het project Gorinchem-Waardenburg. Eerst kregen we een presentatie in het voorlichtingscentrum. Het project beslaat een lengte van 23 km. de versterking vindt vooral buitendijks plaats. Maar ook zijn er vakken waar met damwanden wordt gewerkt. Bijzonder is dat in dit project vanuit een Bouwteam wordt gewerkt. Kenmerk daarvan is dat de aannemer met een voor de opdrachtgever inzichtelijke ‘open begroting’ werkt. Bij de uitvoering speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De eerste ervaringen met de Bouwteam-werkwijze zijn positief. Met een kleine bus hebben we enkele aspecten ter plekke bekeken.