19 juni 2017

SGP Waterschap Hollandse Delta is blij met medicijnrestenaanpak

Er is de laatste jaren hard gewerkt om de kwaliteit van het Nederlandse grond- en oppervlaktewater te verbeteren, maar het voldoet op veel plekken nog niet aan de eisen. Daarom levert de waterketen de komende jaren extra inspanningen om bestaande en toekomstige problemen aan te pakken. Zo werken de water- en zorgsector samen om de hoeveelheid medicijnresten in het water te beperken.

Dat staat in De Staat van Ons Water, de jaarlijkse voortgangsrapportage over de uitvoering van het waterbeleid die minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu begin juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ketenaanpak Medicijnresten uit Water

Geneesmiddelenresten kunnen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en het milieu. Daarom werken het Rijk, de Unie van Waterschappen, Vewin, gemeenten en verschillende partijen uit de zorgsector in de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.

Een voorbeeld van een veelbelovende oplossing is om röntgencontrastmiddelen uit het rioolwater te houden door het gebruik van plaszakken. Röntgencontrastmiddelen worden hoog gedoseerd, zijn slecht te zuiveren en blijven lang in het milieu. Ook onderzoekt de watersector met welke methoden de zuivering kan worden verbeterd.

Staat van Ons Water

De Staat van Ons Water geeft informatie over belangrijke waterthema’s zoals de kwaliteit van het zwemwater en overstromingsrisico’s. Ook wordt er verslag gedaan van de voortgang van het Nationaal Waterplan, het Bestuursakkoord Water, de Beleidsnota Drinkwater en Europese richtlijnen voor watermanagement.

Waterbewustzijn

De Staat van Ons Water is onderdeel van het communicatieprogramma Ons Water. Hiermee willen Rijk, waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven het waterbewustzijn onder Nederlanders vergroten.

 

De Staat van Ons Water