19 juni 2017
SGP Waterschap Hollandse Delta is blij met medicijnrestenaanpak
Dat staat in De Staat van Ons Water, de jaarlijkse voortgangsrapportage over de uitvoering van het waterbeleid die minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu begin juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Ketenaanpak Medicijnresten uit Water
Geneesmiddelenresten kunnen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en het milieu. Daarom werken het Rijk, de Unie van Waterschappen, Vewin, gemeenten en verschillende partijen uit de zorgsector in de Ketenaanpak Medicijnresten uit Water samen aan het terugdringen van medicijnresten in oppervlakte- en grondwater.
Een voorbeeld van een veelbelovende oplossing is om röntgencontrastmiddelen uit het rioolwater te houden door het gebruik van plaszakken. Röntgencontrastmiddelen worden hoog gedoseerd, zijn slecht te zuiveren en blijven lang in het milieu. Ook onderzoekt de watersector met welke methoden de zuivering kan worden verbeterd.
Staat van Ons Water
De Staat van Ons Water geeft informatie over belangrijke waterthema’s zoals de kwaliteit van het zwemwater en overstromingsrisico’s. Ook wordt er verslag gedaan van de voortgang van het Nationaal Waterplan, het Bestuursakkoord Water, de Beleidsnota Drinkwater en Europese richtlijnen voor watermanagement.
Waterbewustzijn
De Staat van Ons Water is onderdeel van het communicatieprogramma Ons Water. Hiermee willen Rijk, waterschappen, provincies, gemeenten en drinkwaterbedrijven het waterbewustzijn onder Nederlanders vergroten.