
20 december 2024
SGP steunt een zo snel als mogelijke productiestop PFAS
In de laatste besluitvormende Verenigde Vergadering van het Waterschap op woensdag 18 december jl. vroegen de problematiek rond PFAS maar ook iets kleinschaligs als het verplanten van knotwilgen de aandacht.
Brandbrief PFAS aan de Tweede Kamer
De Unie van Waterschappen heeft namens de gezamenlijke waterschappen een ‘brandbrief’ aan de Tweede Kamer verzonden met het dringende verzoek PFAS gebruik tegen te gaan of zelfs te verbieden. Binnen ons waterschap is door Partij van de Dieren een motie ingediend waarin de VV werd verzocht brede steun te geven aan de ‘brandbrief’. Volgens de PvdD kijken andere waterschappen echt naar wat WSHD doet in relatie tot de aanpak van PFAS omdat er in Dordrecht door een producent, naar verhouding, behoorlijk wat PFAS vrijkomt in de atmosfeer en het water.
Namens de SGP fractie voerde Bert Staat het woord. PFAS is niet in alle producttoepassingen per onmiddellijk te vervangen door een andere stof. Wat dat betreft kunnen we ons vinden in het Europese restrictiebeleid wat op dit moment wordt uitgewerkt. En wat moet leiden tot een productiestop, vermoedelijk in 2026. Ook speelt werkgelegenheid in de regio een rol. De SGP vindt het bovendien voor de eigen medewerkers van het waterschap, welke in de buitendienst ook met PFAS te maken hebben, een goed signaal om ons als VV krachtig uit te spreken dat we streven naar een zo spoedig als mogelijk te realiseren productieverbod van PFAS. Helaas haalde de motie niet unaniem de eindstreep met 25 tegen 3 stemmen.
Herplanten wilgen Korteweg Zuid-Beijerland
Vorig jaar juni is een door de fractie Natuur ingediende motie aangenomen om te onderzoeken of het haalbaar is knotwilgen te verplanten. Langs de Korteweg staat een weerszijde een rij knotwilgen. Vanwege de ophanden zijnde verbreding en aanleg vrij liggend fietspad moet de rij aan de zuidzijde gekapt worden. Vandaar dat de motie werd ingediend met de vraag of (gedeeltelijke) herplant mogelijk is.
Het college stelt nu voor om 25 knotwilgen te verplanten naar een nabij gelegen fietspad langs de Bosweg in Zuid-Beijerland. de kosten hiervan worden geraamd op € 60.000. Op basis van gedaan onderzoek wordt een haalbaarheidspercentage genoemd van 80 % wat overlevingskans betreft. Diverse partijen lieten weten dit een te dure ingreep te vinden gezien dat knotwilgen erg snel groeien en ook niet duur zijn.
Bert Staat heeft namens de SGP ingebracht het voorstel te steunen. “Dit ondanks de relatief hoge kosten. Enkele specialisten hebben verteld dat er toch wel 25 jaar overheen gaat voordat knotwilgen de omvang hebben van de huidige te verplanten wilgen. Ook de haalbaarheid van 80% is een argument om dit voorstel te steunen.” Na stemming bleek er met 16 tegen 12 stemmen een meerderheid voor dit voorstel te zijn.
Crisisorganisatie
Een hamerstuk is een hamerstuk. Toch zijn er uitzonderingen. Wim de Jong vond dit het geval bij het vaststellen van het plan voor de uitbouw van de Crisisorganisatie binnen het waterschap en verzocht dijkgraaf Jan Bonjer het plan toe te lichten.
“Veiligheid en bescherming van de bewoners maar ook van de industrie en eigen installaties in het gebied van het waterschap is een zeer belangrijk thema. De Crisisorganisatie wordt in samenwerking met de veiligheidsregio’s (regionale brandweer) en de gemeenten opgezet om bij allerlei vormen van crises te kunnen acteren. In de komende jaren zal steeds meer geoefend worden op deelfacetten. Er worden opleidingen gevolgd om aan een dergelijke organisatie leiding te kunnen geven. Ook worden de teamleiders van het dijkleger in deze organisatie betrokken.”
Op de vraag of er of er meer publiciteit aan dit voorstel kan worden gegeven reageerde de dijkgraaf met “Dit zou wel kunnen maar wel met de nodige voorzichtigheid vanwege mogelijk misbruik”.
Na deze toelichting werd het voorstel met een hamerslag bekrachtigd.