28 mei 2015

SGP positief kritisch op voorstellen

De eerste inhoudelijke Verenigde Vergadering van het Waterschap startte op donderdag 21 mei. Zoals bekend werken de ChristenUnie en SGP samen. Dat heeft geresulteerd in het leveren van een Heemraad in de persoon van Piet Robijn. Aangezien het Waterschap een monistisch stelsel heeft, betekent het dat de ChristenUnie met 1 zetel alleen vertegenwoordigd is door de Heemraad. Mevr. J. Fröling, voormalig Statenlid voor de ChristenUnie, is als fractieondersteuner nauw betrokken en heeft zitting in diverse commissies. In de Verenigde Vergadering zal de SGP fractie mede namens de ChristenUnie spreken. ‘Als fracties vergaderen we samen. Verschillen de ChristenUnie en SGP van mening over een onderwerp dan zal de SGP dat naar voren brengen’, aldus SGP fractievoorzitter Wim de Jong bij het begin van de vergadering. 

Rekenkamerrapport inhuur derden
Wim de Jong geeft aan dat SGP en ChristenUnie blij zijn met de rapportage over de inhuur van derden. ‘Bevestigd wordt dat 10% aan inzet uren 20% van het personeelsbudget kost. Wij zijn van mening dat Dijkgraaf en Heemraden (D&H) de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie moet overnemen. De hogere kosten van inhuur mogen niet leiden tot verhoging van de begroting’, zo stelde de Jong die tegelijkertijd aandrong op het ontwikkelen van een bedrijfsvisie, waarbij de Verenigde Vergadering in de gelegenheid wordt gesteld om mee te denken. ‘Waar wil WSHD in 2020 staan? Welke richting willen we op. Meer zelf doen of meer inhuren, enz?’ 

De SGP/ChristenUnie staat achter de Akkerrandenregeling
De SGP en ChristenUnie staan achter de nieuwe regeling voor akkerranden, maar bracht toch een aantal zorgpunten naar voren: ‘Er komt weliswaar 600.000 euro beschikbaar voor de akkerranden (100.000 WSHD, 100.000 PZH, 100.000 gemeenten en regio's en 300.000 Europa), maar 20% hiervan gaat naar de collectieven voor hun inzet! Daar zit onze zorg, zij lopen het risico, hebben zij het onder controle?’, zo vroeg de Jong zich af. Collectieven moeten namelijk 100.000 euro ophalen bij de regio en gemeenten. Hij vroeg zich af of er een reserve in de begroting opgenomen kan worden voor calamiteiten, er vanuit gaande dat de collectieve alles op alles zetten om die bijdrage binnen te halen.
Verder wees hij erop dat het voor de collectieven knap ingewikkeld is om aanvragen te doen voor deze regeling. In de Hoeksche Waard zal dat best gaan lukken, maar sprak daarbij de zorg uit voor Goeree-Overflakkee, en de andere Zuid-hollandse eilanden, incl. het Eiland van Dordt en IJsselmonde. ‘Jammer als het daar niet van de grond komt of van de haak gaat vallen. Kan WSHD daarin iets betekenen voor deze collectieven, bijvoorbeeld door ondersteuning in dit eerste jaar aan te bieden?’ 

Rekenkamerrapport over Samenwerking Waterketen
Ook het Rekenkamerrapport over de samenwerking in de Waterketen kon op steun van de SGP en ChristenUnie rekenen. Daarbij benoemde de Jong vooral de positieve insteek ten aanzien van het behalen van de  financiële doelstelling, de kwaliteit en het enthousiasme en deskundigheid in de samenwerking met de gemeenten en het Waterschap Hollandse Delta. Nadrukkelijk vroeg hij aandacht voor de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie en ging akkoord met het voorstel dat het college van Dijkgraaf en Heemraden voor het einde van het jaar terug komt in de Verenigde Vergadering met een voorstel hoe men wil handelen op basis van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie.