28 september 2022
SGP fractie WSHD bezoekt Goeree-Overflakkee
Vrijdag 23 september jongstleden, bracht de SGP fractie van het Waterschap Hollandse Delta een bezoek aan Goeree-Overflakkee. Vanwege de corona pandemie stond dit bezoek al twee jaar op de planning. Naast de Waterschapsfractie, waren tevens de gecombineerde Statenfractie ChristenUnie en SGP Zuid-Holland en de gemeentelijke SGP en ChristenUnie fracties aanwezig. Tijdens dit bezoek zijn er voor het waterschap enkele relevante locaties bezocht verspreid over het eiland.
Voldoende zoetwater
Het bezoek werd gestart bij Maatschap de Jong, een agrarisch bedrijf gelegen in de Westduinen op de kop van het eiland. Sjoerd de Jong vertelde dat het bedrijf voornamelijk gespecialiseerd is in sierfruit. Voor de bestuiving (en inkomstenspreiding) worden ook enkele hectares bieten, tarwe en vroege aardappelen geteeld. Daarnaast beheren ze een minicamping, die wordt uitgebreid met 15 extra plaatsen.
De circa 10 boeren die de 400 hectare hoger gelegen landerijen, omringd door zoutwater(kwellen) bewerken hebben problemen met de beschikbaarheid van voldoende zoetwater. Niet alleen boeren hebben te lijden onder het te kort aan zoet water, ook de natuur heeft hier behoefte aan, aldus een afgevaardigde van natuurorganisaties. Twee jaar geleden is er in samenwerking met onder andere Deltares en het Waterschap Hollandse Delta een traject gestart om de zoetwater problematiek aan te pakken. De eerste positieve resultaten van extra waterbuffers zijn afgelopen zomer goed merkbaar geweest. Echter is dit nog niet voldoende. Mogelijke oplossingen die besproken zijn; het realiseren van een zoetwater leiding met pompstation vanaf Goedereede, extra bufferen van zoetwater (in de duinen), aanpassen van teelten en het vervroegen van het zomerpeil. Het vervroegd verhogen van het waterpeil naar zomerpeil (een verhoging van 30cm) op 1 april i.p.v. 1 mei zou wellicht een makkelijk te realiseren deeloplossing zijn.
Kroningspolder Stellendam
Wethouder Daan Markwat vertelde bij een tussenstop langs het Zuiderdiep bij de Kroningspolder over de samenwerking tussen verschillende partijen met tegenstrijdige belangen over de ontwikkeling van de Kroningspolder. Deze polder was reeds jaren geleden al aangekocht en bestemd voor brakke natuurontwikkeling. Echter door vertrouwen en samenwerken is er kostbare landbouwgrond behouden gebleven, natuurontwikkeling met recreatieve mogelijkheden gerealiseerd en is er voldaan aan de provinciale opgave van windenergie. Vrij uniek; 5 van de 19 gerealiseerde windturbines zijn in het natuurgebied geplaatst.
Rentmeesterschap
Na een korte stop bij een nieuwbouwlocatie in Stellendam en een heerlijke lunch werd er koers gezet naar het laatste bezoek. VOF Dogterom, een tulpenbedrijf oostelijk op het eiland gelegen, waar zoetwater geen issue is. Deze ‘tulpen’ boer, met ca. 200 hectare, die vanuit het principe ‘’goed rentmeesterschap’’, koploper is in duurzame innovaties zoals bijvoorbeeld; de ontwikkeling van verrijdbare sproei installaties met zonnepanelen, robot gestuurde landwerkzaamheden en duurzame energie projecten. Daarnaast bieden ze ook huisvesting aan arbeidsmigranten en momenteel ook Oekraïense vluchtelingen. Bij het pionieren met veel van deze innovaties is wet en regelgeving nog wel eens een dingetje. Met een groepsfoto als afsluiting kwam het werkbezoek tot een einde. Al met al was dit een leerzaam werkbezoek met huiswerk voor onze fractie.