9 september 2015

SGP blijft kritisch op mogelijke kostenstijging

In de Commissie MBH van woensdag 9 september is als belangrijkste onderdeel de notitie Kadernota 2016 besproken. Deze notitie is een tussenstap naar de begroting 2016 met een doorkijk naar de jaren 2017 tot 2020. De nieuwe VV leden worden zo in het proces betrokken. Wim de Jong heeft vanuit de SGP aangegeven kritisch te zijn op de kostenstijging van de bedrijfsvoering. 

Het mede door de SGP ondertekende coalitie programma vermeld dat het college inzet op een bestendige beleidslijn met behoud van kwaliteit. Kostenstijgingen zo mogelijk minder dan gemiddeld ten opzichte van andere waterschappen en waar mogelijk kosten verlagen.

De SGP heeft in november 2014 een motie ingediend er naar te streven structureel 2,5 miljoen te bezuinigen en een beheersbare stijging van de tarieven. Deze motie is aangenomen. Het voorstel behelst nu een pakket bezuinigingen van ca. € 2 miljoen. Het effect op de stijging van de tarieven is nog niet bekend. WSHD verwacht een kostenstijging over 5 jaar van 7,8% en voor 2016 1,7%. De SGP steunt de voorziene kostenstijging van € 6,4 miljoen voor de vier programma's Waterkeringen, Watersysteem, Zuiveren en Wegenbeheer. De SGP gaat vooralsnog niet akkoord met € 4,8 miljoen verhoging voor Algemene kosten en Bedrijfsvoering. Aan het college is gevraagd te zoeken naar besparingen, oa in de grote leningenportefeuille. Door diverse partijen is, met steun van de SGP, benadrukt de reserves niet uit te putten en de vermogenspositie niet te verzwakken. In de VV vergadering van november zal de begroting 2016 worden gepresenteerd.