29 augustus 2020

Reflectie tijdens zomerreces

Tijdens het zomerreces is het goed om even te reflecteren op de achterliggende periode. De SGP steunt sinds de verkiezingen in het voorjaar 2019 het college van Dijkgraaf en Heemraden. Het college heeft de zware taak op zich genomen het (waterschaps-) “Huis op Orde” te brengen. Daarnaast zijn er de vele maatschappelijke veranderingen die aandacht vragen.

Bestuursprogramma Huis op Orde 2019-2023
Op 27 november 2019 is het bestuursprogramma “Huis op Orde 2019-2023” vastgesteld door de Verenigde Vergadering (VV). De Waterkeringen zijn grotendeels op orde. In de Waterketen is veel achterstallig onderhoud in de ruim 20 waterzuiveringen. Ook zijn diverse zuiveringsinstallaties aan vernieuwing of renovatie toe. In de Wateropgave is er achterstand in de Kaderrichtlijn Water. Tenslotte zijn er veel vooral secondaire Wegen met een verslechterende kwaliteit, waardoor de veiligheid op deze wegen in het geding is.
Daarnaast is er de grote uitdaging om de Waterschapsorganisatie geschikt te maken voor de uitvoering van omvangrijke maatschappelijke taken. Denk hierbij aan klimaatverandering, zeespiegelstijging, biodiversiteit, voldoende zoet water voor de landbouw en industrie. Hiervoor moet worden samen gewerkt met (vertegenwoordigers van) agrariërs, natuur en gebouweigenaars, maar ook met gemeenten, provincie, Rijkswaterstaat.
Daar bovenop komt nog de invoering van de Omgevingswet, waardoor het Waterschap geen eigen vergunningenregime meer heeft vanaf 1 januari 2022.

Begrotingsbeleid 2020-2024
Reeds in juli 2019 is door de VV een extra krediet van € 7 miljoen beschikbaar gesteld om de meest dringende zaken aan te pakken. Het college heeft hiervan 78% kunnen realiseren in het najaar 2019. Op 27 november 2019 is de begroting voor 2020 vastgesteld, met een belastingverhoging van 6,7%.     Het college stelde eerder een hoger percentage voor, maar kon op dat moment onvoldoende aantonen dat de voorgenomen werkzaamheden in 2020 ook daadwerkelijk uitgevoerd zouden kunnen worden.
Via maandelijkse rapportages wordt de Verenigde Vergadering op de hoogte gehouden van de vorderingen in de uitvoering. Het lijkt er vooralsnog op, dat ondanks de corona-uitbraak, het overgrote gedeelte van de vastgestelde begroting gerealiseerd gaat worden.
In de bestuursvergadering van 6 mei is de Kaderbrief 2021 gepresenteerd, waarin voor 2021 8,5% kostenstijging en de jaren 2022-2024 ook tussen 6 en 10% kostenstijging wordt voorzien. Dit is noodzakelijk om de omvangrijke opgaven te kunnen bekostigen. Als SGP hebben we aangedrongen om voor 2021 een reële begroting voor te bereiden, waarin haalbare doelstellingen zijn beschreven.

Vooruitblik komende periode
Als bestuur zijn we bezig met de visie waar het waterschap in 2050 moet staan. Vanuit deze visie kun je piketpaaltjes plaatsen voor de tussenliggende periode. Zo wil het waterschap in 2030 CO2 neutraal zijn en in 2050 geheel circulair werken. Dat kan alleen als iedereen meewerkt, niet alleen de met ons samenwerkende partijen, maar ook de burgers in het gebied.
Het komende jaar staan op de agenda: vaststellen nieuw Groenbeleid, het Waterbeheersprogramma 2021-2027, invoering Omgevingswet 2022 en het opstellen van een Watervisie.
Daarnaast lopen de “gewone” werkzaamheden als: 6-jaarlijkse Controle van Waterkeringen, Asset onderzoeken voor renoveren of vernieuwen van waterzuiveringen, Vaststellen van peilbesluiten, het uitvoeren van KRW-maatregelen en investeringen aan Wegenonderhoud.

Het bezig zijn als bestuurder in het Waterschap is veel omvattend maar interessant werk. In onze fractie worden deze zaken voor elke bestuursvergadering besproken en worden standpunten voorbereid voor de commissievergaderingen en bestuursvergaderingen. Naast de Heere, die ons tot nu toe de kracht geeft om dit mooie werk te kunnen doen, dank ik de onderstaande fractieleden voor de steun bij dit werk.

SGP Fractie Waterschap Hollandse Delta

Wim de Jong, lid van de Verenigde Vergadering

Albert-Jan van den Berg, steunfractielid & beëdigd commissielid

Bert Staat, steunfractielid & beëdigd commissielid

Sjaak van Helden, steunfractielid

Peter Grinwis, steunfractielid

Thijs Visser, steunfractielid & secretaris