14 augustus 2021

(On)Rust in de Delta

Een roerig voorjaar ligt achter ons als we kijken naar de bestuurlijke samenwerking binnen het Waterschap De Hollandse Delta. Al de vijf Heemraden zijn in maart 2021 afgetreden, na het verschijnen van het onderzoeksrapport met als titel ’Uitsluiting leidt tot verziekte bestuurscultuur.’ Vervolgens is er een verkenning uitgevoerd naar hoe verder te gaan met het bestuur van het WSHD? Per half april is er een tijdelijk college benoemd van vier Heemraden naast de Dijkgraaf. Er werd vervolgens een commissie ’Voorbereiding Interim College’ benoemd. De bespreking van het eindrapport uit deze commissie was turbulent. Dit leidde na stevig debat uiteindelijk tot de keuze van een bureau die na een interne sollicitatieronde eind augustus 2021 met een voorstel hoopt te komen voor de vorming van een nieuw college.

Tot zover in een notendop wat zich afgelopen halfjaar afspeelde bij het WSHD.

Loyaliteit van medewerkers
De SGP-fractie spreekt in de eerste plaats haar waardering uit aan medewerkers van het waterschap. Onze complimenten voor de loyaliteit om in deze roerige omstandigheden bevlogen het werk te blijven doen. En soms ook nog extrawerk. Zoals het verlenen van noodhulp aan de collega’s bij de watersnood in Limburg!

Spiegel voor Verenigde Vergadering
In de tweede plaats vraagt de SGP de VV-leden van het WSHD zichzelf de spiegel voor te houden. Hoe zat ik er in de afgelopen jaren? Heb ik vanuit een positieve grondhouding mijn werk gedaan. Of herken ik me, als ik heel eerlijk ben, in hetgeen is beschreven in het genoemde onderzoeksrapport. En maak voor je zelf de afweging kan ik zo doorgaan? Of moet het anders? Dat spiegel voorhouden geldt ook ons zelf uiteraard .

Oproep tot stabiel bestuur
Ten derde roept de SGP op tot een consensus gerichte houding. En doet een beroep op de VV om alles op alles te zetten om eind augustus, bij leven en gezondheid, te komen tot een nieuw stabiel college van Dijkgraaf en Heemraden.