27 april 2015

Investeren in duurzaamheid is kosten besparen

Op vrijdag 24 april was het SGP Waterschapsplatform te gast bij Waterschap Vallei en Veluwe om te zien welke innovatieve technieken dit waterschap toepast. Op enthousiaste wijze schetste Douwe Jan Tilkema als plaatsvervangend directeur en secretaris van het Waterschap de ontwikkelingen van de Energiefabriek: ‘Investeren in duurzaamheid is kosten besparen’.

Voordat de rondleiding langs de diverse activiteiten van de energiefabriek begon, stond de heer Tilkema stil bij het thema duurzaamheid binnen het waterschap. Diverse grondstoffen zijn eindig en van groot belang om hier verantwoord en duurzaam mee om te gaan. Het geheel paste uitstekend bij het rentmeesterschap wat de SGP voorstaat. Bij de bijeenkomst waren vanuit SGP Hollandse Delta aanwezig: Wim de Jong, Sjaak van Helden, Albert-Jan van den Berg en Peter Grinwis.


Het blijkt dat innovatie veelal in strijd is met de huidige wet- en regelgeving. Tilkema was blij dat hiervoor Green Deals gesloten kunnen worden met de Rijksoverheid. ‘We moeten het afvalwater zien als waardevolle grondstof’. Het waterschap hanteert de stelregel dat de projecten burgers geen geld mogen kosten, maar juist in een bijdrage moeten gaan leveren in het verlagen van de kosten. Daarbij is het van groot belang dat de waterschappen goed met elkaar samenwerken. Daarbij zullen de waterschappen meer aan een bedrijfsmatige moeten denken.

Energie uit afvalwater
Op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn gaat Waterschap Vallei en Veluwe jaarlijks 900 ton kunstmest produceren. Ook gaat de hoeveelheid energie uit biogas fors omhoog. Dankzij deze investeringen draagt Waterschap Vallei en Veluwe bij aan een duurzame economie en op termijn forse kostenbesparingen. ‘Deze investering gaat zichzelf terugverdienen door de productie van kunstmest en nog meer energie dan nu al door het waterschap wordt opgewekt’, aldus Tilkema. Na afronding van het werk zal de zuiveringsinstallatie beter en meer slib kunnen verwerken. Dat is het gevolg van toepassing van onder meer Thermische Druk Hydrolyse waardoor het slib in kleinere deeltjes uiteenvalt en zo beter te verwerken (vergisten) is. Het biogas dat vrijkomt wordt door warmtekrachtkoppeling omgezet in energie. Van deze energie draait de installatie al langere tijd en er blijft - sinds 2010 - ook energie over. Na de huidige ingreep zal dit overschot ruim verdubbelen. De hoeveelheid biogas neemt toe van 1,5 miljoen kuub methaangas naar ruim 3,2 miljoen kuub met gevolgen voor de energieproductie. Nu is deze productie goed voor elektra van 1300 huishoudens, straks betreft het circa 3000 huishoudens.

Fosfaat en kunstmest
Verder zal het waterschap Vallei en Veluwe fosfaat uit het slib gaan verwijderen. Het waterschap gaat dit omzetten in ruim 900 ton kunstmest per jaar. Fosfaat is een eindige en niet te vervangen grondstof. Daarom vindt Waterschap Vallei en Veluwe het noodzakelijk om fosfaat terug te winnen uit poep, plas en ander organisch slib. Zo levert het waterschap een belangrijke bijdrage om de fosfaatkringloop te sluiten.

Koploper
Waterschap Vallei en Veluwe is één van de koplopers in Nederland met het economisch en duurzaam verwerken van rioolslib . Door investeringen in Apeldoorn en Amersfoort loopt Waterschap Vallei en Veluwe in Nederland voorop in innovatie en duurzaamheid.
Het thema ‘innovatie en duurzaamheid’ sprak de SGP-ers bijzonder aan. ‘Een geweldige leerzame middag’, zo vatte Platformvoorzitter Wim de Jong de middag samen.