15 september 2015

Heemraad Robijn opent fietspad

Afgelopen donderdag 10 september is het fietspad aan de Lindeweg in Zwijndrecht feestelijk geopend door gedeputeerde Floor Vermeulen, heemraad Piet Robijn en wethouder Robert Kreukniet.

Een flinke klus is geklaard met de aanleg van dit vrijliggend fietspad van 2,5 kilometer. Schoolgaande jeugd uit Zwijndrecht en Heerjansdam kan nu gebruik maken van een veilige fietsroute. Ook is het een mooi fietspad voor recreatieve fietsers. De provincie Zuid-Holland financierde de aanleg van het fietspad, het waterschap Hollandse Delta is beheerder en begeleidde de aanleg in samenwerking met gemeente Zwijndrecht. Het fietspad is aangelegd door Gebr. van Kessel Wegenbouw bv uit Dordrecht.

Fietsplan
Deze fietsverbinding maakt onderdeel uit van het Fietsplan 2008-2012 van de provincie Zuid-Holland.Floor Vermeulen: “de opening van het fietspad is opnieuw een stap verder in onze ambitie om de best bereikbare provincie te worden, ook voor de fietser”.Het fietspad sluit aan op het al reeds bestaande fietsnetwerk in deze regio.

Samenwerking
Het waterschap Hollandse Delta legde het fietspad langs de Lindeweg aan, in samenwerking met de gemeente Zwijndrecht. “Ik ben blij dat het fietspad er nu is”, zegt heemraad Piet Robijn van waterschap Hollandse Delta. “Door onvoorziene omstandigheden heeft de aanleg helaas vertraging opgelopen. Maar we hebben er altijd vertrouwen in gehad dat het fietspad alsnog kon worden aangelegd. Uiteindelijk is er met het fietspad een veiligere situatie gecreëerd, waar verschillende gebruikers nu al veel plezier van hebben.”

Schoolroute
Veel recreatieve fietsers maken gebruik van dit fietspad en voor de schoolgaande jeugd uit Zwijndrecht en Heerjansdam is nu een veiligere schoolroute beschikbaar. "Fietsveiligheid voor zowel  recreanten  als scholieren is een belangrijk speerpunt voor de gemeente Zwijndrecht. We zijn dan ook blij met de realisatie van dit vrijliggende fietspad en hopen dat dit een stimulans tot nog meer fietsmobiliteit zal zijn",aldus wethouder Kreukniet van gemeente Zwijndrecht


Het waterschap Hollandse Delta wijst mogelijk een stuk Lindeweg aan de kant van Heerjansdam aan als 30-kilometerzone. Daarmee wordt de oversteek aan het eind van het nieuwe fietspad een stuk veiliger. Gemeente en waterschap overleggen binnenkort over die maatregel. Dat fietspad is een lang gekoesterde wens van bewoners, Dorpsraad en gemeente. De smalle Lindeweg werd druk gebruikt door fietsende scholieren. ,,Je hield je hart vast. Auto's scheuren er met 90 voorbij,'' vertelt Piet Stolk, die hier jarenlang een loods had.

Het waterschap had 5 jaar nodig om het plan rond te krijgen, maar de strijd ervoor gaat veel langer terug. ,,Ik heb er 22 jaar geleden al om gevraagd omdat ik me zorgen maakte over mijn kinderen. Nu is het voor mijn kleinkinderen,'' vertelt buurtbewoner Martin Aarst. Toch kan buurtgenoot Henk Schot zich geen ongeluk met een fietser herinneren: ,,Dat mag een wonder heten. we hoorden vaak genoeg gierende remmen en dan zag je een auto dwars op de weg staan. En er zijn wel drie dodelijke ongelukken met alleen auto's gebeurd.''

Kritiekpunt
De bewoners zijn blij met het fietspad, net als de Fietsersbond Drechtsteden. Toch heeft bestuurslid Henk de Bruin van de fietsersbond nog wel een kritiekpunt. Het tweerichtingspad eindigt bij de Develsluis tussen twee bochten, waar automobilisten 60 kilometer per uur mogen rijden: ,,Daar moeten fietsers oversteken tussen automobilisten die net uit een 30-kilometerzone komen en optrekken. Verleng die zone gewoon.'' Doortrekken van het fietspad was geen optie, weet Kreukniet. Daarvoor was de bouw van een brug nodig. Dat zou het project onbetaalbaar hebben gemaakt.'' Het enige andere probleem van het fietspad is dat het regelmatig door ruiters gebruikt wordt, ook al horen ze officieel op de hoofdrijbaan te rijden. Daardoor ligt er regelmatig ondanks de formele ruimplicht paardenpoep.

De gemeente voelt er niets voor om bekeuringen uit te gaan delen. ,,Dan zou je mensen al op heterdaad moeten betrappen,'' verzucht Kreukniet. Volgens hem is het veiliger als ruiters op het fietspad rijden en is dat belangrijker dan overlast: ,,Ik vraag me eerlijk gezegd ook af of het wel zo erg is als sommige mensen zeggen.''

Onlangs klaagde D66-raadslid Wim van der Does nog in de gemeenteraad dat fietsers moeten slalommen om niet onder de paardenpoep thuis te komen. Volgens buurtbewoner en loonwerker Jaap Biemond heeft hij wel een beetje een punt. Biemond had opdracht om het pad en de berm te reinigen en te maaien voor de officiële opening: ,,Ik heb er gisteravond drie kruiwagens stront afgehaald.''