11 december 2015

Fractie op werkbezoek bij Hoogheemraadschap van Rijnland

Op 11 december bezochten de deelnemers van het SGP-waterschapsplatform het Koning Willem-Alexandergemaal te Katwijk. Doel van de bijeenkomst was om elkaar als waterschappers te ontmoeten en gezamenlijke zaken te bespreken. Vanuit de waterschapsfractie van de SGP Hollandse Delta waren aanwezig: Sjaak van Helden en Peter Grinwis.

Leendert van der Plas, teamleider Watersysteembeheer bij Hoogheemraadschap van Rijnland, en gastheer Niek van der Plas (SGP), lid van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Rijnland gaven uitleg over het gemaal en de omgeving. Het gemaal in Katwijk, gebouwd in 1954 en dat in 2013 de naam Koning Willem-Alexander gemaal kreeg, heeft de grootste capaciteit van de vier boezemgemalen van het hoogheemraadschap van Rijnland. Dit gemaal én topmonument bemaalt via het Katwijks kanaal de boezem van Rijnland en loost in eerste instantie op een tussenkanaal (de Uitwatering), dat via spuisluizen in de waterkering in verbinding staat met de Noordzee. Daarnaast is het gemaal  van belang omdat het nu en in de toekomst, met een veranderend klimaat, zorgt voor “droge voeten”  in het beheersgebied van het hoogheemraadschap, waar meer dan 1 miljoen mensen wonen, werken en recreëren.
 

   

 

Daarnaast werd door de waterschappers de net gereedgekomen werken aan de kust van Katwijk bezocht. Uniek is de dijk in de duinen en de daarbij aangelegde parkeergarage onder de duinen.
Als intermezzo verhaalde Jan van Zaane zijn ervaringen met de waterhuishouding op het eiland La Palma. Daar is het watersysteem in handen van particulieren en moet er onderling worden betaald voor water. Nagedacht werd verder over kwel (probleem voor teeltareaal op lange termijn), Deltaplan zoet water, retentiegebieden, veiligheid veenkades, glasaal, waterkering en zichtbaarheid van de waterschapsfracties. ‘Leerzame gesprekken en aardige ontmoetingen’, aldus organisator Peter van den Berg.