11 februari 2019
Eerste uitkomst motie SGP inzake klimaatscenario bekend
In 2015 diende de SGP een motie in waarin verzocht werd om de effecten van de nieuwe klimaatscenario’s zo snel mogelijk door te rekenen en daarbij een vertaalslag te maken naar de gevolgen hiervan voor de wateropgave van het waterschap. Begin 2019 zijn hiervan de eerste resultaten besproken in de commissie Water.
Het watersysteem en de rol van de SGP
Het waterschap Hollandse Delta heeft onder meer de belangrijke taak om te zorgen voor “droge voeten” en voor “voldoende water” voor de bewoners en gebruikers van het gebied. Wat houdt dit nu in? En wat gaat dit in de toekomst voor ons, burgers, betekenen? Welke rol heeft de SGP hierin de afgelopen jaren gespeeld?
Wat houdt deze taak in?
De wettelijke taak van het waterschap is om inundatie (het onder water lopen) van het gebied, vanuit het oppervlaktewater te voorkomen. Het regenwater dat valt moet in principe via sloten en gemalen uit de polders gepompt worden en mag niet een stukje verderop voor overstromingen zorgen. Extremen omstandigheden kunnen voorkomen en daar zijn overstromingsnormen voor. Hier moeten we wel aan blijven voldoen.
Wat gaat dit in de toekomst betekenen voor de burger?
Er ligt dus een spanningsveld voor het waterschap om enerzijds deze wettelijke taak zo goed mogelijk uit te voeren en anderzijds de burger niet teveel op kosten te jagen. In 2014 zijn door het KNMI nieuwe klimaatscenario’s gepubliceerd. Deze zijn omgerekend naar nieuwe neerslagstatistieken. Wat het waterschap gedaan heeft, is het watersysteem opnieuw onder de loep nemen om hiermee de toekomstige overstromingskansen te berekenen. De vraag was of deze nog zouden voldoen aan de provinciale normen. Extreme buien zullen steeds vaker voorkomen, gezien de aan de gang zijnde klimaatverandering. De risico’s op inundatie nemen dus toe. Daarnaast kunnen ook langere perioden van droogte voorkomen, waardoor de zoetwatervoorraad juist opraakt.
Wat heeft SGP ingebracht?
De SGP heeft eind 2015 via een motie aangedrongen op deze nieuwe doorrekening van het watersysteem. Deze motie is aanvaard en ook uitgevoerd. De resultaten van deze toetsing zijn in de afgelopen commissie Water (14 januari) gepresenteerd. Zoals verwacht zitten er her en der knelpunten in het huidige watersysteem. Komende tijd gaat onderzocht worden welke maatregelen er nodig zijn om deze op te lossen en wat dit gaat kosten. Concreet kan gedacht worden aan het graven van waterbuffers, het verzwaren van gemalen, het plaatsen van stuwen en het verbreden van treksloten. Maar ook de nieuwe technische automatisering van het systeem kan helpen het water tijdelijk te bufferen en dan gecontroleerd af te voeren. Al deze mogelijke oplossingen kosten geld, dat via de belastingen bij de burger opgehaald moet worden. Deze kosten zullen goed afgewogen moeten worden tegen de baten. De fractieleden van de SGP zullen dit proces van afweging de komende jaren positief kritisch gaan volgen.