2 juni 2016

Dijkgraaf vraagt aandacht voor Klimaatverandering

‘Wist u dat 58% van onze inwoners zich zorgen maakt om het klimaat? En dat 83% een toename van hevige regenbuien verwacht? Niet gelijk maar op termijn, want slechts 25% dacht eind vorig jaar te maken te krijgen met wateroverlast. Dit blijkt uit onderzoek dat we in de regio hebben laten uitvoeren’, zo opende hij de vergadering.

Praktisch gezien gaf de Dijkgraaf aan dat er ook in het afgelopen weekend weer een voorbeeld was. Hevige regen in korte tijd. Naar aanleiding van de vorige wateroverlast heeft het Waterschap inmiddels een nieuw protocol. Het Waterschap verlaagt de peilen bij weersverwachting van 20 mm of meer regen. Dat is nu ingezet. Op maandag werd de weersverwachting weer bijgesteld en kon e.e.a weer terug naar normale peilen. ‘Er zijn deze keer geen meldingen ontvangen van overlast. Wel complimenten via o.a. twitter’, aldus de Dijkgraaf. ‘Het laat het maar eens zien: wateroverlast is niet ver van ons bed en bescherming mag je verwachten maar is niet altijd vanzelfsprekend. Er blijven risico’s’. Dat willen we onze inwoners de komende jaren ook duidelijker maken. We zoeken ze veelvuldig op. Afgelopen weken hebben we een groot aantal inloopavonden georganiseerd voor o.a. dijkversterkingen, wegen en vervangen van duikers’.

Activiteiten
Verder meldde de Dijkgraaf een aantal andere zaken waaronder het herstel en renovatie van gemaal Hooge Nesse. Tijdens het werk zal het waterbeheer ongehinderd doorgang vinden.
Intussen zijn ook drie fasen van de Tilsedijk Op Goeree-Overflakkee afgerond en is de vierde fase in uitvoering. Er wordt nu ook gestart met extra acties om de weggebruiker te attenderen op de gewijzigde situatie en zijn eigen verantwoordelijkheid daarin.


Wetsvoorstel
Tot slot melde de Dijkgraaf dat inmiddels het wetsvoorstel met de nieuwe overstromingsnormen naar de Tweede Kamer is gestuurd. De behandeling zal binnenkort plaatsvinden. De overstromingskansen zijn in het wetsvoorstel niet veranderd. Na de eerste beoordelingsronde in 2022 zullen ook de normen van de dijktrajecten en specifiek voor de Hoeksche Waard geëvalueerd worden.