18 februari 2015

Deltaprogramma onder de loep bij Reformatorisch Dagblad

‘In de achter ons liggende weken, verschenen diverse artikelen van Bart van den Dikkenberg in het Reformatorisch Dagblad die onze waardering verdienen’, aldus Wim de Jong van de SGP Hollandse Delta. In een viertal artikelen gaat hij in op het werk van het waterschap en de taak die de Deltacommissaris hierin heeft.

Op 7 februari laat hij onder het thema "Een nieuwe ramp voorkomen", doelend op de ramp in 1953 en de bijna-ramp in 1995, deltacommissaris Wim Kuijken aan het woord over de bescherming van de Nederlandse delta door het Deltaprogramma, dat nu 5 jaar bestaat. Het Deltafonds van 1 miljard euro per jaar zorgt voor financiering van de doelen die zijn gesteld om Nederland in 2050 beter tegen de klimaatverandering en hoogwater te beschermen en over voldoende zoetwater te beschikken.

11 februari komt Dijkgraaf mevr. Tanja Klip - Martin van waterschap Vallei en Veluwe aan het woord. Zij licht de nieuwe norm overstromingsrisico toe, waarin beslissingen over dijken worden genomen op basis van aantal mogelijke slachtoffers en/of omvang van economische schade. Als de Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen doorbreekt loopt een groot gebied tot het IJsselmeer geheel meters onder. Een nieuw fenomeen is evacuatie van dun bevolkte gebieden ingeval van hoge overstromingskans.

Ook op 11 februari is onder de titel "droog door dijken" het boek "Dijken van Nederland" besproken, een boek dat elke Nederlander zou moeten lezen. Er is veel onwetendheid over de bescherming van zo'n 9 miljoen onder zeewaterpeil wonende inwoners.

Tenslotte wordt op 13 februari onder de titel "als de dijken bezwijken" aan de hand van de situatie op het Eiland van Dordrecht nog een keer duidelijk gemaakt hoe de nieuwe meerlaagse veiligheid in de praktijk werkt. Hierin komen ook diverse deskundigen aan het woord, die hun reactie geven op deze nieuwe normering.

‘Veel en duidelijke informatie, die ervoor zorgt dat het werk van de waterschappen bij de burgers beter op het netvlies komt. Goed ook voor de voorbereidingen naar de verkiezingen op Deo Volente 18 maart’, aldus Wim de Jong.

Lees meer in Reformatorisch Dagblad: rd.nl/deltaprogramma