3 juni 2020

De toekomst van het waterschap volgens de SGP-fractie in 2 minuten

Naast het serieuze werk wordt er deze tijd ook gedroomd bij het waterschap. Toekomstbeelden van waterschappers worden met elkaar gedeeld. 'Het is 2050. We zijn vele WBP’s verder en alle (uiteraard ambitieuze) doelstellingen zijn gehaald. Al de wensen zijn dus werkelijkheid geworden! Vertel ons in 2 minuten hoe dat eruit ziet. Wat betekent dat voor de waterveiligheid? Hoe ziet het watersysteem er dan uit? En hoe hebben we de energietransitie vorm gegeven?', zo luidde de opdracht. Namens de SGP-fractie vertelde Albert-Jan v.d. Berg in 2 minuten hoe de SGP-fractie dat Deo Volente ziet in 2050.

'Het waterschap is dan nog steeds het oudste democratisch bestuurde overheidsorgaan. Het voert zijn kerntaken op een goede, efficiënte manier uit met oog voor maatschappij en omgeving.

De dijken zijn sterk en veilig, toegankelijk voor iedereen, voorzien van bloemen en insecten en af en toe een bevertje. Bermen en andere terreinen worden ecologisch beheerd, maar schadelijke planten- en diersoorten worden door de mens bestreden. De wegen zijn reeds overgedragen aan andere overheden.

De energietransitie is reeds lang geleden afgerond. De key tot een succesvolle energietransitie bleek te zijn om veel zuiniger met energie om te gaan en kleine decentrale bronnetjes goed te benutten. Energie halen we uit zon, wind, uit afval en afvalwater, uit zoet/zout verschillen, uit getijden enz. Het allerbelangrijkste was het vinden van een goede seizoensopslag, wat in onze natte bodem uitstekend gerealiseerd kon worden. Reeds in 2040 opereerden we volledig circulair. Een voorbeeld: De agrariërs gebruiken op hun velden de natuurlijke mest die gemaakt is in onze zuiveringen en maken de kringloop weer rond.

Het water in de singels en sloten is schoon, zoet, rijk aan planten en dierenleven. Ook in tijden van droogte of langdurige neerslag is er voldoende beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Onze rivieren kunnen met hun extra buffers goed omgaan met zowel lage als hoge waterafvoer, zelfs als de zeespiegel gestegen is. De burgers van ons gebied gebruiken alleen goed afbreekbare medicijnen en andere chemicaliën. Zodat ze, eenmaal in het riool terecht gekomen, door onze zuiveringen weer snel worden afgebroken.

De belastinggelden die voor deze mooie toekomst nodig zijn, worden opgebracht door de burgers en bedrijven in ons gebied. De sterkste schouders dragen daarbij de zwaarste lasten. Elke inwoner is betrokken bij het bestuur en de taken van het waterschap.

Op zondag vooral, genieten onze inwoners van de natuur op de dijken en de terreinen, die ons waterschap zo goed mogelijk beheert. Vanwege de verregaande automatisering, hoeven ook de medewerkers van ons waterschap niet op de zondag te werken maar kunnen genieten van al het mooie natuurschoon, de schepping van God, die wij zo goed mogelijk beheren'.