2 maart 2023

Bert Staat reageert op Column in De Dortenaar

Waterschap is belangrijk genoeg om te gaan stemmen!

Naar aanleiding van column van Kees Thies “Weg met die bestuurslaag” van 2 maart 2023:

Een columnist moet prikkelen, daar slaagt de heer Thies, in ieder geval bij mij, deze ochtend uitstekend in! Toen ik de kop zag dacht ik al; dat gaat over de waterschappen! Met name zijn citaten “eigenlijk gewoon een achterhaald overblijfsel……..“ en “gewoon stoppen met die totaal overbodige, geldverslindende………“ stimuleerde mij direct om te reageren.

Polders zijn in Nederland een zeer oude verschijningsvorm van een openbaar bestuur. Zij hebben hun bestaansrecht allang bewezen. Samenvoeging van veel kleine polders heeft geleid tot de situatie dat ons land op dit moment 21 waterschappen telt. Wat mij betreft zeker geen achterhaald overblijfsel.

De kwalificatie geldverslindend werp ik ook verre van mij. Elk jaar wordt een begroting opgesteld waaruit voor de ingezetenen een zo laag als mogelijke waterschapsheffing naar voren komt. En van geld verslinding is daarbij zeker geen sprake! En weet ik dat het dijkbeheer, peilbeheer, zuivering van rioolwater en alle dagelijkse werkzaamheden bij het waterschap Hollandse Delta door professionele medewerkers wordt uitgevoerd.

En zeker oneens ben ik het met de suggestie om de waterschappen dan maar bijvoorbeeld bij Rijkswaterstaat onder te brengen. Ondanks dat ik het genoegen mag smaken om bij RWS werkzaam te mogen zijn. Nee, de waterschappen moeten zelfstandig blijven en via de waterschapsheffingen hun eigen vaste inkomensbron behouden. En niet overgeleverd worden aan de ‘politieke en financiële’ omstandigheden van een ministerie als I en W of bijvoorbeeld de provincie.

Zijn er dan geen verbeteringen mogelijk? Zeker wel. Dat heeft de afgelopen bestuursperiode bij WSHD helaas laten zien. Graag wil ik me ervoor inspannen om de komende periode te werken aan een stabiel en professioneel samenwerkend algemeen bestuur van het waterschap Hollandse Delta.

Bert Staat
Kandidaat voor de SGP bij waterschap Hollandse Delta