1 april 2016

Actualiteiten vanuit het Waterschap

Dijkgraaf Geluk spreekt in zijn openingswoord van de Verenigde Vergadering van 31 maart jl. over actuele zaken waarmee het Waterschap zich bezig houdt. Achtereenvolgens spreekt hij over de schouw van watergangen, diverse bijeenkomsten en dijkversterkingen.

‘Elk jaar worden ruim 15.000 watergangen geschouwd en beoordeeld. Er wordt gekeken of de sloten en singels goed zijn schoongemaakt. Uiteindelijk zijn er in de eindschouw 123 watergangen afgekeurd. Er zijn naar 30 eigenaren brieven verstuurd. Zij krijgen een herkansing om het onderhoud alsnog in orde te maken. In de praktijk blijkt dat een aanzienlijk deel van de 123 watergangen alsnog voor de uitvoering van de bestuursdwang schoongemaakt is’, aldus de Dijkgraaf. Voor de schouw buitengewoon onderhoud (het baggeren) zijn in totaal ruim 2.800 watergangen geschouwd en beoordeeld. Uiteindelijk zijn er nog 197 watergangen afgekeurd op het moment van de eindschouw.  Voor de zomervakantie wordt nog een schouw overhangend hout uitgevoerd. Hierbij zal gekeken worden naar de baggervakken van 2017.

Dijkgraaf Geluk: ‘Voor het eerst hebben de schouwmeesters dit jaar gebruikgemaakt van een app op hun tablet. Dat heeft als voordeel dat de data meteen verwerkt kunnen worden en de brieven makkelijker gegenereerd worden. Voorgaande jaren moest elke computer dagelijks worden uitgelezen. Dat was een heel karwei en gevoelig voor fouten. Uitvoering van de schouw vraagt een aanzienlijke inspanning van de organisatie. Het proces ligt echter op schema en verloopt goed’.

Het waterschap komt naar u toe!
De afgelopen maanden heeft het waterschap veel informatiebijeenkomsten georganiseerd:

Binnenbedijkte Maas
Een bijeenkomst voor de agrariërs in de polder rondom de Binnenbedijkte Maas. De bijeenkomst was bedoeld om de zorgen die heersten rondom de maatregelen KRW Binnenbedijkte Maas weg te nemen. Belangrijkste zorgpunt was dat de kans op wateroverlast zou vergroten bij de uitvoering van de maatregelen. Uitgangspunt voor het waterschap is geweest dat de maatregelen geen negatief effect mogen hebben op de kans op wateroverlast. ‘De agrariërs hebben geïnteresseerd geluisterd en eind van de avond waren hun zorgpunten weggenomen’, zo concludeerde Geluk.

Tilsedijk-Oudelandsedijk
Op donderdag 17 maart was er ook een goed bezochte informatieve inloopavond waarin de uitvoering van de reconstructie van het traject Tilsedijk-Oudelandsedijk door de aannemer werd toegelicht. Aan de hand van kaarten, tekeningen en 3D-schetsen werden vragen van bezoekers beantwoord door de omgevingsmanager. De avond verliep goed en er kwamen tevreden reacties terug van de bezoekers.

Agrariërs bijeenkomsten
Ook de jaarlijkse agrariërs bijeenkomsten zijn goed bezocht, waaruit blijkt dat we hiermee voldoen aan een vraag vanuit de agrariërs. De onderwerpen van de presentaties wateroverlast, baggeren, wegen en waterkwaliteit sloten goed aan bij de doelgroep. Iedere bijeenkomst kende zijn eigen dynamiek. In Goeree-Overflakkee waren er weinig vragen tijdens de presentaties en relatief weinig vragen om mee terug te nemen naar het waterschaploket. In de Hoeksche Waard was het een stuk levendiger met veel discussie. Op Voorne-Putten is er altijd extra aandacht voor de uitvoering van het baggerwerk. De agrarische avond op IJsselmonde was geanimeerd waarbij de deelnemers constructief met het waterschap meedachten. Van de bijeenkomsten wordt een samenvatting gemaakt, die verspreid wordt via de agrarische pagina op de website en een speciale editie van de agrarische nieuwsbrief. De bijeenkomsten zullen ook intern en met LTO geëvalueerd worden. Het resultaat hiervan wordt gebruikt bij de voorstellen voor de bijeenkomsten in 2017.

Dijkversterkingen
‘Alle versterkingen starten weer volop vanaf 1 april. Vier projecten: Hoeksche Waard Zuid, Spui Oost, Dordrecht, Hoeksche Waard Noord – Simonsdijk. Damwanden slaan, bermen aanbrengen, kabels en leidingen verleggen etc. We hopen eind dit jaar Dordrecht en HWZ af te ronden. Dit jaar willen we in het kader van waterbewustzijn scholieren betrekken bij een aantal dijkversterkings-projecten. Vorige week woensdag bijvoorbeeld is een hele school op sleeptouw genomen met ‘Droppie’ dijkwacht educatiepakketten. Hier is uitleg gegeven, op de dijk en in de les, over dijken en wat de scholieren kunnen doen als er toch te veel water is. Zo’n 100 kinderen zijn de dijk op gegaan. Wij en de scholieren vonden het een succes’, aldus Geluk.

‘Over waterbewustzijn gesproken: vorige week woensdag liepen 180 scholieren uit Dordrecht en Zwijndrecht mee met de sponsorloop Wandelen voor Water. Met zes liter water op hun rug liepen zij zes kilometer door het centrum van Dordrecht met het Duurzaamheidscentrum Weizigt als start- en eindpunt. Samen haalden zij een bedrag op van ruim € 6.000 dat bestemd is voor drinkwaterprojecten in Kenia, Oeganda en Tanzania. Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en wordt in Dordrecht door Simavi, Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Rivierenland, Oasen en Duurzaamheidscentrum Weizigt georganiseerd’, zo besloot Dijkgraaf Geluk zijn openingswoord.